N

Binnen 60 dagen meer winst

N

Gespecialiseerd in optimalisatie webshops

N

Geïntegreerd met SEO & SEA

Conversieratio Optimalisatie: De Sleutel tot Digitaal Succes

In het steeds veranderende landschap van digitale marketing is conversieratio optimalisatie (CRO) de heilige graal geworden voor bedrijven die online zichtbaarheid en succes nastreven. Het is de kunst van het transformeren van gewone bezoekers van je website in enthousiaste klanten. In dit uitgebreide stuk zullen we duiken in de diepten van conversieratio optimalisatie, conversie optimalisatie en de cruciale impact ervan op jouw online doelstellingen.

Conversie optimalisatie: De basisbeginselen

In de wereld van digitale marketing is conversie optimalisatie een krachtige strategie die elke website-eigenaar in zijn gereedschapskist moet hebben. Het is de kunst van het maximaliseren van het aantal websitebezoekers dat wordt omgezet in waardevolle acties (door middel van call to action strategieën), of dat nu een aankoop van een product is, het invullen van contactformulieren, het genereren van leads, of het aanmelden voor nieuwsbrieven. Laten we de basisbeginselen van conversieratio optimalisatie verkennen en begrijpen waarom het zo cruciaal is voor online succes.

Wat is conversieratio optimalisatie?

Conversieratio optimalisatie, vaak afgekort als CRO, is het proces van het verbeteren van een bepaalde website of landingspagina’s om ervoor te zorgen dat meer bezoekers gewenste acties ondernemen. Deze gewenste acties kunnen variëren van een aankoop doen van een product tot het inschrijven voor een nieuwsbrief, het aanvragen van een offerte (om een potentiële klant te worden), of zelfs het delen van je inhoud op sociale media. Het doel van CRO is duidelijk: zorgen dat een groter percentage van je bezoekers converteert en bijdraagt aan je online doelen.

Conversieratio: De pijler van CRO

De conversieratio is een cruciale maatstaf in CRO. Dit getal wordt vaak uitgedrukt als een percentage en vertegenwoordigt het aantal voltooide gewenste acties gedeeld door het totale aantal bezoeken aan een website of landingspagina. Een goede conversieratio kan variëren, afhankelijk van je branche en specifieke doelen, maar over het algemeen wordt een conversieratio van 2% tot 5% als gezond beschouwd. Dit betekent dat bij een conversie ratio van 2%, twee op de honderd bezoekers de bepaalde actie ondernemen, bijvoorbeeld het kopen van een product of het bezoeken van een bepaalde pagina.

Werkt conversie optimalisatie?

Werkt conversie optimalisatie? Het is een terechte vraag, vooral als je overweegt om tijd en middelen te investeren in deze strategie. Het antwoord is een overtuigend “ja”. CRO is geen goocheltruc, maar een proces dat is gebaseerd op het begrijpen van het gedrag en de behoeften van je doelgroep. Het is dus echt de bedoeling dat je je doelgroep leert kennen. Zorg er dan ook echt voor dat je een bepaalde persona voor jezelf maakt om een zo goed mogelijk beeld te hebben van de doelgroep.

Conversion Rate Optimization, zoals het vaak internationaal wordt genoemd, is het proces van voortdurende verbetering. Het draait om het testen van hypotheses, het analyseren van resultaten en het verfijnen van je website om stapsgewijs betere resultaten te behalen. Het is niet gebaseerd op toeval, maar op data en inzichten.

Conversie optimalisatie tips: Praktische inzichten

Het begrijpen van enkele conversie optimalisatie inzichten is van onschatbare waarde als je aan de slag gaat met CRO. Hier zijn enkele essentiële praktische inzichten:

 1. Duidelijke CTA’s: Zorg ervoor dat je call to actions (CTA’s) overduidelijk zijn en bezoekers aansporen tot actie. Vage knoppen als “Lees meer” worden zelden geklikt. Gebruik liever actiegerichte taal zoals “Nu Kopen,” “Gratis Proefperiode Starten” of “Aanmelden voor Onze Nieuwsbrief.”
 2. Responsief Ontwerp: In dit mobiele tijdperk moet je website goed werken op verschillende mobiele apparaten. Een slechte mobiele ervaring kan leiden tot het verlies van potentiële klanten/leads.
 3. Sociale Bewijskracht: Mensen vertrouwen op de meningen van anderen. Integreer sociale bewijskracht op strategische wijzen op je website. Toon positieve getuigenissen van tevreden klanten, benadruk prestigieuze beoordelingen en presenteer statistieken die de waarde van je producten of diensten bevestigen.
 4. Minimaliseer Afleidingen: Houd de aandacht van je bezoekers gericht op de CTA. Te veel onnodige elementen kunnen afleiden van de hoofdboodschap.

Micro Conversies en Macro Conversies

Om de complexiteit van conversie optimalisatie volledig te begrijpen, moeten we de termen micro conversie en macro conversie verkennen.

Micro conversies zijn kleinere, waardevolle acties die gebruikers ondernemen voordat ze de uiteindelijke macro conversie voltooien. Dit kunnen acties zijn zoals het aanmaken van een account, zich inschrijven voor een nieuwsbrief, of het downloaden van een e-book. Een micro conversies fungeert als indicatoren van betrokkenheid en voorspellen vaak een toekomstige macro conversie.

Macro conversies daarentegen zijn de hoofddoelen van je website. Dit is waar je uiteindelijk naar streeft, zoals het maken van een aankoop of het aanvragen van een offerte. Het verhogen van macro conversies is vaak het primaire doel van digitale marketeers.

Conversie optimalisatie in actie

Nu je de basisprincipes van CRO begrijpt, laten we eens kijken hoe conversie optimalisatie in de praktijk werkt.

 1. Grondige Analyse: Het begint allemaal met het begrijpen van je huidige prestaties. Je moet weten waar je staat voordat je verbeteringen kunt aanbrengen. Maak gebruik van analyse tools (bijvoorbeeld Google Analytics) om je huidige (verschillende) conversieratio’s en aantal conversies te meten. Dit is ook verstandig om te doen voor een bepaalde periode. Het is mogelijk dat je in de maanden september tot en met augustus meer bezoekers krijgt dan de rest van de maanden. Hoe kan dit? Gaan mensen bewust niet naar de desbetreffende pagina? Ligt dat aan de periode van het jaar? Dit soort dergelijke vragen kunnen helpen bij de grondige analyse.
 2. Duidelijke Doelen Stellen: De volgende stap is het definiëren van duidelijke doelen voor je CRO-inspanningen. Wil je meer productaankopen, nieuwsbrief inschrijvingen of aanvragen voor offertes? Duidelijke doelen leiden je acties.
 3. Hypotheses Ontwikkelen: Ontwikkel hypotheses over zaken die voor conversie optimalisatie kunnen zorgen. Dit kan variëren van het wijzigen van de tekst op CTA-knoppen tot het herontwerpen van je landingspagina’s.
 1. A/B Testen en Multivariate Testing: Voer A/B-tests uit, waarbij je twee versies van een pagina vergelijkt, en multivariate tests, waarbij je meerdere elementen tegelijk test. Dit helpt je te bepalen welke elementen daadwerkelijk bijdragen aan het verhogen van de conversies.
 2. Implementeer Wijzigingen: Zodra je overtuigend bewijs hebt dat een bepaalde verandering de conversie verbetert, implementeer je deze op je website. Dit kan variëren van kleine aanpassingen tot grotere wijzigingen.
 3. Meet en Optimaliseer Continu: De laatste stap is een het blijven meten en optimaliseren. Het werk is nooit klaar bij CRO. Houd je conversie ratio en conversiepercentage in de gaten met bijvoorbeeld Google Analytics en zorg ervoor dat ze blijven groeien voor de ideale conversie optimalisatie.

Het cruciale belang van conversie optimalisatie

Het belang van je conversie verhogen kan niet genoeg benadrukt worden, ongeacht in welke branche je actief bent of wat je specifieke doelstellingen zijn. Laten we eens kijken waarom dit proces zo essentieel is:

Efficiënt gebruik conversie optimalisatie tools: Conversie optimalisatie stelt je in staat om je marketinginvesteringen op een uiterst effectieve manier te benutten. In plaats van wanhopig te proberen meer verkeer naar je website te trekken, richt CRO zich op het maximaliseren van de waarde die je haalt uit het bestaande verkeer. Dit betekent dat je je middelen efficiënter inzet, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook tot verbazingwekkende resultaten kan leiden, hiervoor kan Google Analytics of een andere testing tool gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld hierbij aan dat je advertentie nu vaker gezien gaat worden. Je website trekt dus meer aandacht.

Toename van omzet en winstgevendheid: De heilige graal van elk bedrijf, ongeacht de grootte of branche, is het vergroten van de omzet en winstgevendheid. Hier is waar CRO glorieus schittert. Door je conversieratio te verhogen, wat in wezen betekent dat je een groter percentage van je bezoekers laat converteren (bijvoorbeeld tot klanten), stijgt je omzet zonder dat je extra marketinguitgaven hoeft te doen. Dit betekent simpelweg dat je meer verdient met dezelfde inzet, wat resulteert in een meetbare groei van je winst.

User testing: Stel je een winkel voor waarin klanten zich verward voelen, niet weten waar de kassa is of wat de prijzen zijn, en waar ze voortdurend worden afgeleid door onnodige zaken. Zouden ze terugkomen? Waarschijnlijk niet. Dit geldt ook voor je website. Een verwarrende, onduidelijke website met onnauwkeurige of overmatige call-to-actions (CTA’s) en storende afleidingen zal zowel potentiële klanten afschrikken als bestaande klanten wegjagen. Een goede CRO zorgt voor een gestroomlijnde en aangename gebruikerservaring, met duidelijke CTA’s die bezoekers aansporen tot actie, en minimale afleidingen. Dit zal niet alleen de tevredenheid van je bezoekers vergroten, maar het zal hen ook aanmoedigen om terug te komen en positief te spreken over hun ervaring, wat weer leidt tot positieve mond-tot-mondreclame.

Dit zijn enkele van de redenen waarom conversie optimalisatie van onschatbare waarde is. Het is niet alleen een slimme zakelijke zet, maar het zorgt er ook voor dat je websitebezoekers de waarde van je producten of diensten echt zien en begrijpen. Dit resulteert in meer conversies en uiteindelijk in een bloeiend en winstgevend online platform. CRO is dus niet alleen een strategie, het is een essentieel onderdeel van elke succesvolle online onderneming. Dus, als je je afvraagt hoe je conversies kunt verbeteren, waarom zou je dan niet beginnen met onze gratis strategiecall? Het is de sleutel tot het ontgrendelen van groei, succes en winst op het digitale toneel.

Conversie optimalisatie: Geschikt voor elke branche

Een veelgestelde vraag is of CRO geschikt is voor elke branche. Het antwoord is een volmondig “ja”. Conversie optimalisatie kan worden toegepast in vrijwel elke branche (waarbij online marketing kan worden toegepast) en voor allerlei soorten websites. Of je nu een e-commerce site, een B2B-website of een informatieve blog beheert, er is geen markt waarin CRO het verschil niet kan maken.

Elke website heeft specifieke doelstellingen en gewenste acties, en conversie optimalisatie kan worden aangepast om aan die doelen te voldoen. Of je nu wilt dat bezoekers een product kopen, een dienst aanvragen, zich abonneren op je nieuwsbrief of gewoon bepaalde pagina’s bekijken, CRO kan je helpen om die doelen te bereiken.

Het proces van conversie optimalisatie

Nu je de basisprincipes van CRO begrijpt, laten we eens kijken hoe conversie optimalisatie in de praktijk werkt.

 1. Data set-up: Tijdens de data set-up zorgen we ervoor dat alle relevante data correct wordt doorgemeten. Denk hierbij aan verschillende relevante rapporten uit Google Analytics 4, Hotjar, Microsoft Clarity en meer. Dit is erg goed om data inzichtelijk te maken.
 2. User experience analyse: Met de UX analyse brengen we “fouten” aan het licht die bezoekers weerhouden om verder te gaan in hun aankoopproces. Denk aan bijvoorbeeld: winkelwagen niet zichtbaar op mobiel, weinig contrast tussen tekst en achtergrond, of kapotte knoppen. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers ervaring wordt geoptimaliseerd en er kapotte elementen worden opgespoord.
 3. Psychologie analyse: Tijdens deze analyse onderzoeken we welke elementen op de website geoptimaliseerd kunnen worden om de menselijke psychologie positief te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan prijsperceptie, priming, het ankereffect en de principes van Cialdini. Een positieve van het onderbewustzijn en en verhogen van de overtuiging is hiervan het gevolg.
 4. Data analyse: In deze stap analyseren we de data die is doorgemeten tijdens de data set-up. Deze analyse brengt in kaart wie er wel en wie er niet converteren, en wat hier mogelijke oorzaken van zijn. Denk aan: conversie verschillen per apparaat (desktop vs mobiel), in welke fase van de funnel de meeste bezoekers afhaken (van winkelwagen naar check-out), waar bezoekers wel en juist niet naar kijken (“toevoegen aan winkelwagen” knop wordt door bezoekers over het hoofd gezien). Dit is goed voor funnel optimalisatie, winkelwagen optimalisatie, verschillen in segmenten verkleinen en de belangrijkste elementen in de webshop laten opvallen.
 5. Gebruikerstesten: Tijdens gebruikerstesten gaan we met vijf à zes (potentiële) klanten om tafel zitten, en krijgen ze verschillende opdrachten.Één van die opdrachten kan zijn “bestel de bureaustoel die het beste bij je past op voorbeeld.nl”. Op deze manier ontdekken we verbaal en non-verbaal alle verwarringen, problemen en frustraties op de webshop die een aankoop “lastiger” maken. Deze punten noteren we en lossen we vervolgens op.
  Hierdoor worden fouten opgespoord en verwarringen in de webshop voorkomen.
 6. Content optimalisatie: Tijdens de content optimalisatie brengen we eerst in kaart voor wie elke specifieke tekst geschreven dient te worden. Vervolgens schrijven we de tekst specifiek gericht op deze doelgroep, wat zorgt voor een hyper relevante tekst. Daarnaast zorgen we ervoor dat de teksten beter overtuigen door Cialdini principes en emotiewoorden in de teksten te verwerken.
  Dit versterkt de relevantie en herkenbaarheid, evenals de overtuiging.
 7. A/B testen en multivariate testen: Veel inzichten uit vorige analyses kunnen direct doorgevoerd worden omdat het (bijna) zeker is dat dit het conversiepercentage zal verhogen. Maar er komen ook punten uit de analyses waarbij we graag willen testen of het uitvoeren van het punt de gewenste resultaten oplevert.
  Hierom gaan we deze punten eerst A/B testen. Op deze manier krijgt 50% van de bezoekers de originele variant van de website te zien en 50% ziet de website met de aanpassing.
  Wanneer er voldoende bezoekers op de pagina zijn geweest kunnen we met statistische significatie zeggen hoeveel positieve/negatieve invloed het doorgevoerde punt heeft gehad op het conversieratio. Wanneer dit een positieve invloed is, adviseren we om het door te voeren op de webshop waardoor 100% van de bezoekers het te zien krijgen.
  Dit zorgt voor het testen van risicovollere elementen en er wordt achterhaalt wat de waarde is achter elk toegevoegd element.

Conclusie

Conversieratio optimalisatie is de hoeksteen van succesvolle digitale marketing. Het stelt je in staat om meer waarde te halen uit je bestaande verkeer en budget, en het verbetert de gebruikerservaring op je website. Als je je afvraagt hoe je je online succes kunt vergroten, is conversieratio optimalisatie het antwoord.

Bij CRO for You begrijpen we de kracht van CRO en hoe het kan bijdragen aan blijvend online succes. Onze bewezen strategieën en benaderingen hebben talloze bedrijven geholpen om hun conversieratio te verbeteren en blijvende groei te realiseren.

Dus, als je op zoek bent naar resultaten, is het tijd om conversieratio optimalisatie serieus te overwegen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe CRO for You je bedrijf naar nieuwe hoogten kan brengen. We zijn hier om je te helpen bij elke stap van je CRO-reis en samen kunnen we je conversie optimaliseren en blijvend succes behalen.