Conversie optimalisatie: waarom conversion rate optimization zo belangrijk is
Conversie optimalisatie is een belangrijk onderdeel van elke digitale marketingstrategie. Conversie optimalisatie is het proces van testen en analyseren van uw webpagina’s om uw conversiepercentages te verhogen. Conversie optimalisatie kan u helpen meer inkomsten te genereren door het aantal mensen dat converteert op de website te verhogen. Bij Conversie optimalisatie wordt rekening gehouden met verschillende componenten, zoals A/B testen, pagina snelheid, usability, copywriting en vele andere factoren. Door de juiste tools en technieken te gebruiken bent u in staat om het gebruikersgedrag op uw website te volgen en op basis hiervan verbeteringen door te voeren. Bij SEO For You helpen we iedere dag bedrijven met het ontwikkelen van een doeltreffende CRO strategie. In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten.
Definitie conversie optimalisatie
Conversie optimalisatie is het proces van testen en analyseren van uw webpagina’s om conversies te verhogen. Conversie optimalisatie wordt ook wel CRO genoemd en staat eigenlijk voor Conversion Rate Optimization. Door tools te gebruiken zoals Google Analytics, Google Tag Manager, Hotjar, Conversion Tracking, en Optimizely kunt u gericht werken aan uw conversiedoelstellingen. Conversie optimalisatie houdt rekening met verschillende componenten, zoals A/B testen, call-to-actions, de volgorde van elementen, webdesign etc. Het is dus een complex proces dat vraagt om een helder stappenplan om gericht verbeteringen door te voeren.
Waarom is conversie optimalisatie zo belangrijk?
Conversie-optimalisatie is belangrijk omdat u daarmee een dieper inzicht in uw publiek kunt krijgen. Door uw publiek goed te kennen, weet u welke content aanslaat en hoe u uw webpagina’s moet indelen om meer bezoekers te converteren. Door een gepersonaliseerde ervaring te creëren werkt u aan een sterke merkidentiteit en zullen klanten tevreden zijn met uw dienstverlening. Bedrijven die CRO op een goede manier toepassen zien vaak in een korte tijd een gigantische boost in het aantal leads of verkopen. Voor zowel kleine als grote bedrijven werkt conversie optimalisatie in het bereiken van hun online marketing doelen.
Wat zijn de componenten van conversie optimalisatie?
Er zijn verschillende componenten van conversie optimalisatie die u kunt toepassen. Hieronder noemen we de belangrijkste:
A/B testen
Een A/B test is een vergelijking van twee versies van een webpagina om te bepalen welke beter presteert. Door verschillende variabelen te gebruiken, zoals de weergave van de prijs of de positie van een call-to-action, kunt u ontdekken wat beter werkt bij het doelpubliek. Conversie-experts gebruiken vaak Optimizely om een multivariate test uit te voeren. Hierbij worden verschillende elementen verandert, zoals een afbeelding, headline of een call-to-action.
Copywriting
Copywriting is erg belangrijk voor uw website. Allereerst moeten de teksten SEO geoptimaliseerd zijn door alle relevante zoektermen te verwerken. Vervolgens moet de inhoud ook nog eens relevant zijn en goed te begrijpen voor de bezoeker. Bezoekers bepalen binnen de eerste drie seconden of ze wel of niet op een webpagina blijven. Goede content en de afwisseling van verschillende elementen zijn dan essentieel om hen geboeid te houden. Conversie-experts gebruiken hulpmiddelen zoals Hotjar en Usability Hub om te testen of alle belangrijke elementen op een website bekeken worden.
Bruikbaarheid onderzoek (usability)
Bij conversie optimalisatie is het belangrijk om de bruikbaarheid van uw pagina’s te testen. Hoe ziet uw doelgroep de pagina’s en kunnen ze alle links en call-to-actions gemakkelijk vinden? Volgen de pagina’s elkaar logisch op en zijn de stappen voor een aankoop logisch en eenvoudig? Door het gebruiksgemak van uw website te verbeteren geeft u uw conversiepercentage een boost en krijgen bezoekers een betere gebruikerservaring.
Segmentering
Door uw doelpubliek in verschillende groepen te verdelen, kunt u de gebruikerservaring van elke groep verbeteren met gepersonaliseerde inhoud. Conversie-optimalisatie is meestal heel gericht, want het gedrag van de ene klant kan totaal anders zijn dan dat van een andere klant.
Optimalisatie voor verschillende apparaten
Bij conversie optimalisatie is het ook belangrijk dat uw pagina’s geoptimaliseerd zijn voor mobiele gebruikers. In feite komt nu ongeveer de helft van al het internetverkeer van smartphones of tablets. Conversie optimalisatie zorgt ervoor dat uw website eenvoudig en gemakkelijk toegankelijk is, zowel op kleine als op grotere schermen.Conversie-experts gebruiken Google Analytics hulpmiddel om te testen of een pagina mobielvriendelijk is.
Toepassen van call-to-actions
Er zijn verschillende soorten call-to-actions die u in uw webpagina’s kunt integreren. De meest voorkomende zijn o.a. het een knop om een aankoop te doen, een contactformulier voor meer informatie of de mogelijkheid om aan te melden op een nieuwsbrief. Ook het testen van call-to-actions op verschillende apparaten is belangrijk om het maximale uit alle bezoekers te halen.
Meten en bijsturen
Het belangrijkste bij conversie-optimalisatie is dat u werkt met een datagedreven aanpak. Conversie-optimalisatie is geen eenmalig project maar juist een onderdeel waar u voortdurend aan moet werken. Conversie-experts gebruiken hulpmiddelen als Google Analytics om het succes van hun website vanuit verschillende invalshoeken te meten. Zo kunnen ze hun acties daarop afstemmen en de resultaten mettertijd verbeteren.
Online winkel versus fysieke winkel
Het CRO optimaliseren van een website of webshop is ontzettend belangrijk, omdat bezoekers online veel sneller geneigd zijn om af te haken. In een fysieke winkel komt het nauwelijks voor dat bezoekers afhaken tijdens een aankoop. Bij webshop ligt dit anders, want mensen kunnen uw webshop zo ineens verlaten terwijl ze al artikelen hebben toegevoegd aan hun winkelmandje. Het is daarom online extra belangrijk om een perfecte gebruikerservaring te realiseren voor uw doelpubliek. Alle stappen moeten logisch en simpel zijn, zodat bezoekers daadwerkelijk een aankoop doen of gebruik maken van een call-to-action.
Wat kunt u verwachten van CRO?
Conversie optimalisatie van webpagina’s kan in veel gevallen het (online) omzettingspercentage in een korte tijd met 30 procent verhogen. Een succesvolle CRO campagne levert meer leads en verkopen op wanneer de juiste conversie optimalisaties worden doorgevoerd. Het is dus een investering die zich in een korte tijd terugbetaalt. Hieronder noemen we kort wat u kunt verwachten van CRO:
Meer winst en een hogere omzet
Als u uw webpagina CRO optimaliseert, dan neemt het aantal bezoekers dat ook werkelijk een aankoop doet toe. In veel gevallen kunt u met een paar simpele quick wins het aantal verkopen en potentiële klanten verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een call-to-action die u in header opneemt, in plaats van onderaan de pagina.
Meer verkeer uit Google’s zoekmachine
Als u alle CRO stappen correct heeft uitgevoerd, zal het bouncepercentage laag zijn en meer mensen gebruik maken van alle links en knoppen op uw website. Daarmee krijgt uw website meer autoriteit, waardoor deze nog beter zal scoren in Google. CRO kan dus ook gezien worden als een integraal onderdeel van uw SEO plan.
Een hogere klanttevredenheid
Als u erin slaagt om uw website succesvol te optimaliseren, dan zal de klanttevredenheid ook toenemen. Alle elementen op een pagina dienen om mensen te overtuigen van uw producten of diensten. Daarnaast creëert u een betere gebruikerservaring, waardoor u bezoekers omzet in trouwe klanten die vaker een aankoop bij u zullen doen.
Een betere concurrentiepositie
CRO is essentieel om de concurrentie voor te kunnen blijven en het op te nemen tegen grotere bedrijven. Met CRO kunnen kleinere bedrijven met een relatief laag budget een geweldige gebruikerservaring creëren. Uw website en bedrijf krijgen dus een concurrentievoordeel op andere bedrijven.
Meer structuur door een data analyse
Doordat conversie optimalisatie een terugkerend proces is, werkt u altijd met een datagedreven aanpak. En dat geeft meer structuur en inzicht in alle verbeterpunten. Door een website vanuit verschillende invalshoeken te analyseren en dienovereenkomstig aan te passen, kunt uw resultaten in de loop der tijd steeds verder verbeteren.
Meer dan conversie verhogen: een sterke merkidentiteit
Een conversie optimalisatie campagne schept een betere band tussen uw merk en bezoekers/klanten. Bij conversie optimalisatie gaat het niet alleen om meer verkopen, het gaat juist om het begrijpen van de behoeften van uw klanten en hen precies te geven wat ze nodig hebben. Met CRO werkt u aan geweldige customer journey en bouwt u aan een sterk merk.
Het gemiddelde conversiepercentage berekenen
Hoe berekent u het gemiddelde conversiepercentage? Dat hangt af van van verschillende factoren. Welke conversies wilt u meten en welke zijn belangrijk voor uw succes. Uiteindelijk kunt het converatio uitrekenen aan de hand van het aantal bezoekers op uw website en het aantal conversies. Uiteindelijk is per bedrijf verschillend wanneer een website succesvol is. In een branche als de e-commerce kan een omzettingspercentage van rond de 0.20% soms al als succesvol beschouwd worden.
Het toepassen van de Cialdini Principes in conversie optimalisatie
Het Conversie Optimalisatie proces van een website kan slagen als u de principes en strategieën van de psychologie professor Robert Cialdini toepast. Deze zogenaamde principes of wetten beïnvloeden onze besluitvorming en kunnen zeer effectief zijn op een website of webshop. De principes van Cialdini bestaan uit:
- Wederkerigheid
- Sympathie
- Sociale bewijskracht
- Commitment en assistentie
- Autoriteit
- Schaarste
- Eenheid
Wederkerigheid
Wederkerigheid betekent dat u bezoekers iets geeft, waardoor ze zich onbewust verplicht voelen om iets terug te geven. Dit kan in de vorm van een coupon, gratis sample of download. Ook een vrijblijvend kennismakingsgesprek is een goed voorbeeld van wederkerigheid. Een ander voorbeeld is het toevoegen van een klein cadeautje aan de bestelling of een kortingsactie wanneer mensen zich inschrijven op uw nieuwsbrief.
Sympathie
Met sympathie wint u bezoekers door uw verhaal en waarden te delen. Bezoekers krijgen dan vaak een klik met uw onderneming. Zorg er voor dat u actief bent op social media en relevante content deelt voor uw doelgroep. Via social media kunt u bijvoorbeeld een video van uw bedrijf delen of mensen een kijkje achter de schermen geven. Een andere manier om sympathie te winnen is door verhalen te delen via nieuwsbrieven.
Sociale bewijskracht
Sociale bewijskracht is een krachtig instrument voor conversie optimalisatie. Voorbeelden hiervan zijn reviews en recensies van klanten op uw website of webwinkel. Zo krijgen bezoekers inzicht in hoe andere klanten uw diensten of producten hebben ervaren. Als ze zien dat veel mensen tevreden zijn over de kwaliteit, dan zullen ze eerder geneigd zijn om een aankoop te doen.
Commitment en assistentie
Beetje bij beetje wilt u bezoekers overtuigen om te kiezen voor uw producten of diensten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via een nieuwsbrief waarin u klanten op de hoogte houdt van een nieuwe collectie. U kunt ook een onderzoek doen bij de doelgroep over een onderwerp dat gerelateerd is aan uw branche. Dit kan bijvoorbeeld via een poll. U probeert bezoekers dan niet gelijk over te halen om een aankoop te doen, maar ze zullen in de toekomst wel eerder geneigd zijn om voor uw bedrijf te kiezen.
Autoriteit
Als bedrijf wilt u laten zien dat u expert bent binnen uw niche. Wanneer u echt weet waar u het over heeft, zijn uw bezoekers eerder bereid om voor uw producten en diensten te kiezen. Een goed voorbeeld om autoriteit op te bouwen is door middel van awards, certificaten en keurmerken. Daarnaast kunt u invloedrijke personen binnen uw branche interviewen en als uitgewerkt verhaal op uw website plaatsen. Op verschillende pagina’s kunt u dan bijvoorbeeld weer een citaat van deze persoon toevoegen en doorverwijzen naar het artikel. Ook de manier waarop u uw team presenteert is belangrijk. Zorg daarom voor een goede bedrijfsfotografie waarop alle collega’s op een uniforme manier in beeld zijn gebracht.
Schaarste
Een van de meest gebruikte Cialdini principes is de toepassing van schaarste. Dit kan in de vorm van tijdslimieten of een beperkte voorraad. Wanneer er een beperkt aantal van een product of dienst aanwezig is worden mensen hebberig. Dit is de reden waarom zoveel webshops vermelden dat er nog maar een 5 artikelen in voorraad zijn of dat alleen deze week de korting geldt. Ook het toepassen van een aftellende timer is een veelvoorkomende manier waarop webshops bezoekers proberen over te halen om een product te kopen.
Eenheid
Bezoekers zullen eerder geneigd zijn te converteren als ze het gevoel hebben dat het product of de dienst die u aanbiedt hoort bij een groep waar ze zich tot aangetrokken voelen. Mensen hebben nu eenmaal de natuurlijke drang om ergens bij te horen. Door onderwerpen te kiezen waarmee de groep of doelgroep zich kan identificeren, maakt u slim gebruik van dit principe. Een goed voorbeeld hiervan zijn bierreclames waarin het beeld van ‘echte mannen’ geschetst wordt. Veel mannen willen zich hier graag mee identificeren, waardoor ze eerder geneigd zijn om bier van dit specifieke merk te kopen. Ondanks dat we vaak maar al te goed weten dat deze technieken worden toegepast, trappen we er maar al te graag in!
Inspelen op persoonlijheidstypen (MBTI model)
Iedere bezoeker op uw website is anders. Probeer daarom met conversie optimalisatie in te spelen op de individuele behoeften van bezoekers. Om dit goed te doen kunt u gebruik maken van het MBTI model (de Myer-Briggs Type Indicator). In dit model zijn vier hoofdcategorieën uiteengezet waarin u bezoekers kunt groeperen:
Competitieve bezoekers
Dit zijn bezoekers die handelen op basis van feiten (bijvoorbeeld laagste prijsgarantie). Op basis van intuïtie beslist deze persoon in een korte tijd om wel of niet te kiezen voor uw producten of diensten.
Methodische bezoekers
Dit zijn bezoekers die alles tot in detail uitzoeken. Zij gaan prijzen vergelijken van verschillende websites of kijken welke dienstverlening echt goed aansluit bij hun behoeften. Er wordt dus een weloverwogen besluit genomen.
Spontane bezoekers
Deze bezoekers nemen een beslissing op basis van gevoel en emotie. Hier kan het principe ‘wederkerigheid’ van Cialdini uiterst effectief zijn. Door bijvoorbeeld korting te geven zal een bezoeker snel geneigd zijn om een aankoop te doen via uw website.
Humanistische bezoekers
Deze bezoekers vergelijken ook uitvoerig verschillende websites, maar doen dit wel op basis van gevoel. Het is daarom extra belangrijk dat u een expert positie inneemt in uw branche. Hierdoor staat de humanistische bezoeker volledig achter uw producten of diensten, waardoor ze ook een aankoop zullen doen via uw website.
Hoe maak ik mijn website aantrekkelijk voor bezoekers?
Als u zelf nu al graag aan de slag wilt met conversie optimalisatie, dan zijn er een aantal eenvoudige stappen die u kunt ondernemen. Hieronder hebben we er een aantal uiteengezet:
- Laat duidelijk uw producten en diensten zien en vertel wat de voordelen zijn.
- Laat reviews, klantverhalen en cases op uw website zien.
- Laat keurmerken en behaalde certificaten zien.
- Toon de belangrijkste USP’s (bijvoorbeeld gratis verzending en een snelle levertijd).
- Zorg voor voldoende klik mogelijkheden en call-to-actions (anders haken bezoekers af).
- Maak één pagina met een overzicht van al uw producten en/of diensten. Laat ook belangrijk zaken zoals de tarieven zien.
- Maak een ‘over ons’ pagina om uzelf als expert binnen de niche te presenteren.
- Maak gebruik van conversie optimalisatie tools zoals Google Analytics, Google Tag Manager, Optimizely en Hotjar.
- Voer een A B test uit om twee varianten van een pagina te vergelijken.
- Zorg voor een goede weergave op mobiele apparaten, tablets en desktops.
Micro conversies
Als u een hogere conversie wilt, dan is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan micro conversies. Een micro conversie heeft een lage waarde, maar is wel belangrijk voor uw macro conversies. Een voorbeeld van een micro conversie is het klikken op een telefoonnummer of het navigeren naar een bepaalde pagina via een interne link. Een macro conversie is wanneer iemand bijvoorbeeld een aankoop doet in uw webshop.
Conversie optimalisatie piramide
De Conversie Optimalisatie piramide is een geweldig hulpmiddel dat u helpt om de beste strategie voor uw website te bepalen. De piramide bestaat uit de volgende lagen: de functional, accessible, usable, intuitive en persuasive laag. De piramide geeft een helder stappenplan in uw conversie optimalisatie traject. In de eerste stap kijkt u of de website functioneel is en technisch goed werkt. Uiteindelijk kunt u door de verschillende lagen te doorlopen beoordelen of bezoekers een bepaalde actie voltooien.
SEO For You: uw conversie optimalisatie specialist
Heeft u geen tijd voor conversie-optimalisatie en wilt u dit graag uitbesteden? Bij SEO For You werken we met ervaren specialisten die zowel grote als kleine bedrijven helpen met hun CRO project. We beginnen met een gratis audit om alle verbeterpunten in kaart te brengen. Hierna bieden we een offerte aan en laten we zien welke werkzaamheden we gaan uitvoeren. We hebben kennis van de laatste technieken en gebruiken verschillende tools voor een datagedreven aanpak. We weten dat elke bezoeker op uw website anders is en spelen daarop in met ons conversie optimalisatie plan. Uiteindelijk verhogen we uw leads, zetten we bezoekers om in terugkerende bezoekers en laten we het onderscheidend vermogen van uw organisatie zien. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat we voor uw onderneming kunnen doen.